De jeugdbrandweer

Er zijn genoeg kinderen die al vroeg weten dat ze brandweerman of brandweervrouw willen worden. Zij kunnen hun hart ophalen bij de jeugdbrandweer. Als ze tussen de 12 en 18 jaar oud zijn kunnen ze les krijgen in allerlei dingen die met de brandweer te maken hebben. Er zijn zelfs wedstrijden waar ze aan mee kunnen doen.

Jong geleerd, is oud gedaan

In Nederland hebben we ongeveer 156 jeugdkorpsen. Hier wordt al vroeg alles over het brandweer vak geleerd. De jeugd krijgt les van ervaren brandweerlieden en ze vinden het niet alleen leerzaam, maar vooral ook leuk. Ze leren bijvoorbeeld hoe een brand kan ontstaan en hoe een brand geblust kan worden, maar ze leren ook andere dingen. Hulpverlening, EHBO, brandveiligheid en de organisatie van de brandweer, alles komt voorbij. Tijdens open dagen wordt de jeugdbrandweer soms ingezet voor demonstraties of oefeningen.

Wie wordt het beste korps van Nederland

Tijdens de wedstrijden van de jeugdbrandweer kun je het beste korps van Nederland worden. Een felbegeerde eer waar de jeugd ontzettend zijn best voor doet. Er zijn eerst kwalificatiewedstrijden, dan een halve finale en uiteindelijk de finale. De winnaar van de finale is de landskampioen. Maar er zijn ook nog andere wedstrijden die onderling worden gehouden, mede om te oefenen voor het landelijke kampioenschap.

Junioren en aspiranten

Tijdens de wedstrijden zijn er twee categorieën, namelijk tussen de 12 en 15 jaar wat de junioren zijn, en vanaf 15 tot 18 jaar wat de aspiranten zijn. De junioren spuiten met lagedruk en de aspiranten kunnen kiezen tussen lage- en hogedruk. Natuurlijk probeert de brandweer deze junioren en aspiranten gelijk warm te maken om na de jeugdbrandweer als vrijwilliger of beroeps toe te treden. Vaak lukt dat ook, want bijna 30 procent van de brandweermensen heeft ooit bij de jeugdbrandweer gezeten.

mh-purity-lite