Het materieel van de brandweer

Een brand blussen met een emmertje water wordt allang niet meer gedaan. Althans niet als de brandweer in de buurt is. De brandweer rukt met groter materieel uit. Ze hebben een uitgebreid aantal voertuigen waar ze mee uit kunnen rukken. Zo zijn er speciale voertuigen voor het blussen, maar ook voor redding en het verlenen van hulp. Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijzondere voertuigen. Zo kan er bij iedere oproep voor het juiste materieel gekozen worden.

Een uitgebreide collectie

De brandweer heeft niet alleen voertuigen in de vorm van brandweerwagens, maar ook andere middelen. Zo hebben ze bijvoorbeeld motoren of speciale strandvoertuigen, en ze hebben zelfs echte brandweersurfplanken. Maar er zijn ook blusboten, patrouillevoertuigen, strand- en duinvaardige voertuigen of de speciale crashtenders die ingezet worden bij het blussen op een vliegveld.

De tankautospuit

Natuurlijk is de brandweerwagen met de tankspuit het bekendste voertuig, deze zien we ook het meeste voorbij komen. Iedere kazerne heeft minimaal één zo’n tankautospuit staan. Deze blusvoertuigen worden ingezet om branden te blussen, maar ook om mensen te redden. Of ze worden gebruikt om hulp te bieden bij verkeersongevallen of een andere noodsituatie. Op dit voertuig bevinden zich ook de hulpmiddelen die de brandweer het meeste nodig heeft.

Hulpverleningsvoertuigen

Er zijn ook speciale hulpverleningsvoertuigen die alle redding materialen bevatten die nodig zijn voor een ‘technische hulpverlening’. Deze voertuigen worden nog weleens ingezet bij zware verkeersongevallen.

De autoladders

De autoladder is onontbeerlijk als je mensen van hogere verdiepingen moet redden. Soms wordt hij ook ingezet als iemand niet met een brancard via de trap van de woning naar beneden kan. Deze autoladder kan ook gebruikt worden om iemand vanaf het ijs te redden of uit het water.

De haakarmbakken

Natuurlijk kan de brandweer niet voor iedere situatie een ander voertuig hebben. Daarom maakt men vaak gebruik van de zogenaamde haakarmbakken, containers die met een haakarm zo op een vrachtwagen van de brandweer getrokken worden. De containers zijn compleet ingericht met bijvoorbeeld duikersapparatuur, meetapparatuur, adembeschermingsapparatuur of spullen die ze nodig hebben om in te zetten bij ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Drones

Ook worden er steeds meer drones ingezet bij de brandweer. Bijvoorbeeld een drone met een warmtebeeldcamera om te kijken waar de hittebronnen zich bevinden. Hiermee kan de brandontwikkeling ook beter bestreden worden, maar ze kunnen ook nuttig zijn bij het opsporen en het bestrijden van branden of het zoeken naar drenkelingen. Ook voor het opsporen van chemische stoffen kunnen ze worden ingezet.

mh-purity-lite