Welke capaciteiten moet je hebben?

Als je bij de brandweer wilt moet je minimaal 18 jaar oud zijn en heb je minimaal een vmbo werk- en denkniveau. Maar dat is niet het enige waar je over moet beschikken als je een brandweerman of brandweervrouw wilt worden.

Gezond en stressbestendig

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je stressbestendig bent. Je moet dus altijd rustig kunnen blijven, ook als het heel spannend wordt. Om bij de brandweer te kunnen heb je ook een goede conditie en een uitstekende gezondheid nodig. De minimumlengte is 1,65 meter. Je moet ook wat zware lasten kunnen dragen, zoals je persoonlijke uitrusting. Alleen al die helm, de laarzen, de veiligheidsbril en het ademluchttoestel wegen al 12 kilo. Als je het gereedschap moet dragen waar je bijvoorbeeld iemand mee uit de auto moet knippen heb je nog meer spierballen nodig, dit weegt circa 25 kilo.

Conditie en extremen

Kun je lang je evenwicht bewaren? En kun je lang staan, kruipen, springen, klimmen en hardlopen? Hoe doe je het in extreme omstandigheden, zoals hitte, kou of natte kleding? Allemaal punten waarnaar gekeken wordt tijdens de selectieprocedure.

Hoe snel ben je?

Kun je snel bij de brandweerkazerne zijn? Meestal moet je er binnen vier tot vijf minuten kunnen zijn vanuit je huis of vanuit je werk. Voldoe je aan alle capaciteiten? Dan zou je bij de vrijwillige of beroepsbrandweer kunnen solliciteren. Er zijn ook speciale sites waar de vacatures bij de brandweer op staan. Hier kun je ook kijken of jouw dorp of stad nog vacatures voor de brandweer heeft. Vrijwilligers zijn er heel vaak nodig, daar kunnen ze er vaak niet genoeg van hebben.

mh-purity-lite