Zelf blussen

Een brand die net begonnen is kun je misschien nog zelf blussen. Het is prima als je dat probeert, maar zorg wel dat je altijd nog veilig kunt wegkomen als dit niet lukt. Dat betekent dat je op tijd moet stoppen. Daarbij is de rook die vrijkomt vaak giftig, dus wanneer je die inademt en je gaat van je stokje dan heb je alsnog een probleem. Rook inademen is gewoon gevaarlijk dus zorg dat je geen rook binnenkrijgt. Neem geen enkel risico bij het blussen, je eigen leven is meer waard.

De brand blussen

Je kunt een brand op verschillende manieren blussen. Bijvoorbeeld met een blusdeken, met water, met een schuim- of en poederblusser of met een CO2 blusser. Voor welke blusmethode je kiest hangt er een beetje vanaf wat je bij de hand hebt en wat voor een soort brand je moet blussen.

Bel 112

Ziet het er naar uit dat je de brand niet kunt blussen, bel dan 112. Dit is een alarmnummer voor meerdere hulpdiensten, dus zodra je iemand aan de telefoon krijgt zeg je rustig dat er brand is en je noemt je adres erbij. Je wordt dan vanzelf doorverbonden met de brandweer bij jou in de buurt.

mh-purity-lite