Brandveilige kleding

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar veel kleding die we dagelijks dragen is erg brandgevaarlijk. Dat wil zeggen dat, als er brand uitbreekt in huis, je kleding het niet zal overleven, laat staan als je zelf vlam vat. De jurken dames zullen verschroeid zijn, net als broeken en jassen. En hoewel de brandweer van nu razendsnel te hulp kan schieten om een brand te blussen, is het natuurlijk beter om dergelijke toestanden te voorkomen en over te gaan op brandwerende kleding en gordijnen.

Welke kleding is brandvertragend?

Kleding van natuurlijke vezels zoals katoen, wol, flanel en linnen vatten moeilijk vlam, waardoor deze als brandvertragend kunnen worden aangemerkt. Dit komt omdat deze vezels meer zuurstof nodig hebben om te ontbranden. Veel jurken dames zijn gemaakt van natuurlijk katoen of linnen, dus die zijn zeker de moeite waard om een keer te bekijken. Ook polyester brandt op zichzelf niet snel, het zal eerder gaan smelten, maar kan daardoor wel flinke brandwonden veroorzaken. Ook bestaat er natuurlijk speciale brandveilige werkkleding, zoals voor werknemers die werken met lassers of glasblazers. Deze kleding wordt behandeld met chemische middelen waardoor brand er geen vat op krijgt.

Brandvertragende gordijnen

Het is misschien een geruststellend idee dat de meeste hotels en grote instellingen gebruik maken van brandvertragende gordijnen. De meeste gordijnen zijn gemaakt van katoen of polyester, wat op zichzelf goed vlam kan vatten. Maar deze brandvertragende gordijnen worden met een speciale draad door de stof geweven waardoor brand beter afgeweerd wordt. Het is belangrijk dat ramen op deze manier vrijgehouden worden zodat er een extra ontsnappingsmogelijkheid is.

Wat te doen bij brand in kleding

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het is zeer aan te raden om te weten wat je moet doen als je kleding vlam vat. Het stappenplan vind je hier. Het is bovendien aan te raden om te investeren in een blusdeken. Deze dient dichtbij potentiële brandgevaarlijke plekken opgeborgen te worden, zoals de keuken of bij de CV ketel. Het belangrijkste is altijd om jezelf eerst in veiligheid te brengen voordat je de brand probeert te blussen. Zorg ervoor dat deuren en ramen gesloten blijven zodat er geen extra zuurstof naar binnen kan waardoor de brand extra kan verspreiden. Als het kan probeer je zo ver mogelijk van de brand te ontsnappen.

Ook is het aan te raden om, eenmaal veilig buiten, niet meer naar binnen te gaan. Het is dan aan de brandweer de taak om de brand zo snel mogelijk en professioneel te blussen. Zij hebben namelijk de juiste middelen en kleding om de brand veilig tot een goed einde te brengen. Het is namelijk onvoorspelbaar hoe snel een brand zich kan verspreiden en het kan levensgevaarlijk zijn om naderhand weer naar binnen te gaan om eventueel waardevolle spullen te redden.

mh-purity-lite