De brandweer van nu

De brandweer van nu is een goed geoliede machine. Als er ergens brand uitbreekt moeten ze natuurlijk zo snel mogelijk ter plekke zijn. Waar ze het ene moment nog rustig met een boekje kunnen zitten, veranderen ze na het alarm in een gedisciplineerd team. En dat moet ook wel, er mag namelijk geen tijd verloren worden. Iedereen heeft zijn eigen rol en weet dat er gehandeld moet worden. Geen tijd voor werkoverleg, gewoon gaan!

De Veiligheidsregio’s

Sinds 2014 werken de brandweerkorpsen samen met de korpsen in hun eigen regio, dit noemen ze Veiligheidsregio’s. De brandweerlieden zijn ook in dienst van deze Veiligheidsregio’s. In Nederland hebben we totaal 25 Veiligheidsregio’s.

Beroeps-brandweermensen

Veel van de grote steden hebben een beroepsbrandweer die 24 uursdiensten of dagdiensten op een kazerne draaien. Als ze een 24-uursdienst draaien dan slapen ze daar ook. Er wordt veel geoefend, er worden opleidingen gedaan, het materieel wordt gecontroleerd en er wordt veel gesport om in conditie te blijven. Zodra het alarm gaat rukken ze uit, of dat nu midden in de nacht is of overdag.

De vrijwillige brandweer

Kleinere steden hebben meestal een vrijwillige brandweer, en dat is bijna 80 procent van alle brandweerlieden in Nederland. Deze vrijwilligers hebben meestal nog een andere baan naast hun brandweerwerk. Vaak hebben ze met hun werkgever een overeenkomst kunnen sluiten dat ze het werk mogen verlaten als ze opgeroepen worden. Ze moeten wel binnen een paar minuten nadat het alarm is afgegaan op de kazerne kunnen zijn. Zowel de vrijwillige brandweermensen als de beroeps brandweerlieden volgen dezelfde opleiding.

Wat zijn zoal de taken van de brandweerlieden

  • Brandbestrijding: hierbij worden ze ingezet om de brand te blussen en mens en dier te redden.
  • (Brand)veilig leven: hierbij geven ze voorlichting zodat mensen beter weten hoe ze een brand kunnen voorkomen.
  • Waterongevallen: je zou het misschien niet zeggen, maar waterongevallen is een van de vier kerntaken.
  • Hoogteredding: stel dat een brandweerauto niet goed bij een incident kan, dan worden er gespecialiseerde hoogtereddingsteams ingezet.
  • Brandonderzoek: een brand wordt altijd goed onderzocht om hiervan te leren en branden in het vervolg te kunnen voorkomen.
  • De Meldkamer: op deze plek begint iedere actie van de brandweerlieden. Hier komt namelijk de vraag om hulp van de mensen in nood binnen.

Brandweer feitjes

Van de ruim 28.000 personen die bij de brandweer werken, heeft ruim 24.000 een operationele functie. Ongeveer zes procent van de brandweerlieden is vrouw. Volgens het CBS is de brandweer gemiddeld binnen circa 7,7 minuten ter plaatse, en wordt er gemiddeld iedere 4 minuten uitgerukt. En dat het hele jaar door!

mh-purity-lite