Dit zit er in een hulpverleningsvoertuig van de brandweer

De brandweer gebruikt verschillende soorten voertuigen om op te kunnen treden bij brand, ongevallen en rampen. Daarvan is de grote bluswagens of tankautospuiten de meest tot de verbeelding sprekende brandweerwagen.

Maar misschien wel even belangrijk is het veel kleinere hulpverleningsvoertuig of HV, een opvallend rood busje dat als een soort rijdend magazijn dient. Dankzij de juiste bedrijfswageninrichting zit een HV vol met materialen die essentieel zijn om levens te kunnen redden. Tijdens hun training oefenen brandweerlui met het feilloos leren kennen van deze bedrijfswageninrichting, zodat ze in een chaotische situatie geen problemen hebben om het juiste hulpmiddel terug te vinden.

Spreider, schaar en ram

Dit zijn hydraulische machines die draagbaar zijn en toch een enorme kracht kunnen genereren. Ze worden gebruikt bij beknellingen en auto-ongelukken met grootschalige blikschade. De schaar of ‘jaws of life’ kan een voertuig openknippen en de bestuurder bevrijden. De spreider en de ram duwen onderdelen van een auto in of uit elkaar. Deze machines werken op oliedruk, en de compressor van de hydraulische olie neemt een centrale plek in de bedrijfswageninrichting van de HV in.

Veiligheidskleding

Om de zware gereedschappen en blusmiddelen van de brandweer veilig te kunnen gebruiken bevat de bedrijfswageninrichting van de HV compartimenten voor persoonlijke beveiligingsmiddelen. Natuurlijk kent iedereen de opvallende brandweerhelm die hoofd, schouders en nek beschermen tegen vallend puin. Brandweerlieden dragen, afhankelijk van de calamiteit, ook isolerende kleding die vlamwerend is, handschoenen, veiligheidsschoenen en maskers.

Zuurstofflessen

Om een brand pand binnen te kunnen gaan gebruiken brandweerlieden zware flessen gevuld met gecomprimeerde zuurstof die op een gezichtsmasker worden aangesloten. Door het gebruik hiervan kan een brandweerman ademen in een zuurstofarme omgeving en wordt voorkomen dat hij giftige gassen inademt. Om deze zware flessen veilig te vervoeren is de HV uitgerust met speciale rekken in de bedrijfswageninrichting.

EHBO-uitrusting

Een HV van de brandweer bevat een verzameling EHBO-materiaal die bijna aan die van een ambulance kan tippen. De verschillende verbanden, scharen en medische hulpmiddelen worden verzameld in EHBO-tassen die draagbaar zijn en makkelijk naar de locatie met slachtoffers meegenomen kunnen worden. Grotere levensreddende apparatuur, brancards en evacuatiemiddelen worden bewaard in duidelijk gemarkeerde lades, stellages en dragers.

Aggregaten

Om overal inzetbaar te zijn heeft een HV een krachtig aggregaat in zijn bedrijfswageninrichting op een centrale plaats. Hiermee kunnen de elektrische tools van het korps overal gebruikt worden, en bovendien dient het aggregaat als stroombron voor bouwlampen om de plek van een ramp goed zichtbaar te kunnen maken.

mh-purity-lite