De meest voorkomende oorzaken van brand

De meeste oorzaken waardoor brand ontstaat komen door onachtzaamheid. Kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan, spelen met lucifers of bijvoorbeeld niet goed opletten bij het koken. Brand begint over het algemeen met een klein vuurtje. Dat vuur kan in eerste instantie gewoon een normaal vuur zijn, zoals de vlam van de kaars. Als er andere voorwerpen vlamvatten dan wordt het steeds heter en heter, en voordat je het weet staat alles in brand. Het is afschuwelijk om te zien hoe snel een hele kamer in brand kan vliegen. Voorzichtigheid met vuur is dus altijd geboden.

Zuurstof, brandstof en warmte

Om vuur te voeden zijn er drie dingen nodig, namelijk zuurstof, brandstof en warmte. Zuurstof zit in de lucht, dus dat is bijna altijd aanwezig. De brandstof is het voorwerp of product wat wil branden, de brandbare stof. Dit kunnen gordijnen zijn, hout of andere materialen die kunnen branden. Daarnaast moet er voldoende warmte zijn om iets te laten branden, dit noemen ze de ontbrandingstemperatuur. Mis je één van deze elementen, dan heb je eigenlijk ook geen vuur. Heb je al vuur en haal je een van deze elementen weg, dan dooft het vuur. Als je bijvoorbeeld zorgt dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen, gaat het vuur uit. Water kan de temperatuur van de brand verlagen waardoor het vuur ook uit kan gaan. Hetzelfde geld voor de brandstof, als je deze weghaalt is er niets om te verbranden.

De brand grijpt snel om zich heen

We hadden al eerder gezegd dat een brand supersnel om zich heen kan grijpen. Dit komt ook omdat het vuur steeds heter wordt. Soms kan gewoon door de hitte iets vlamvatten. Denk maar aan het vergrootglas in de zon met een velletje papier eronder. Binnen drie tot vijf minuten kan een hele kamer volledig in brand staan. Het is dus belangrijk dat er snel gehandeld wordt bij een brand. Kleine brandjes kun je nog blussen met een blusdeken, maar een grote brand grijpt snel om zich heen, is vele malen heter en om deze onder controle te krijgen is grof geschut nodig.

Smeulend vuur

De meeste mensen denken bij een brand alleen aan vlammen, maar ook zonder vlammen kan er iets in brand staan. Het gevaarlijke hiervan is dat mensen dit niet altijd in de gaten hebben. Hoe vaak mensen niet de kolen van de barbecue in de afvalbak gooien omdat ze uit lijken te zijn. Toch is dat vaak niet zo. Kolen smeulen nog heel lang na, en juist dat smeulen is branden zonder vuur. Het kan zomaar gebeuren dat een smeulende lucifer, of die smeulende kolen een uur later de afvalbak in vuur en vlam zetten. Vuur kan namelijk heel lang nasmeulen.

mh-purity-lite