Hoe voorkom je brand?

Brand voorkomen doe je door altijd oplettend te zijn, met vuur maar bijvoorbeeld ook met apparaten. De meeste branden worden namelijk veroorzaakt doordat iemand onvoorzichtig te werk gaat, even niet oplet of omdat mensen niet in de gaten hebben dat iets gevaarlijk is. Zeker met vuur moet je altijd voorzichtig zijn, maar er zijn ook nog andere punten waar je op moet letten.

Elektriciteit

In een woning of op kantoor zijn er vaak veel apparaten die op elektriciteit werken. We kunnen er zo al een paar opnoemen: de computer, de magnetron, de televisie, de wasdroger, het koffiezetapparaat en het strijkijzer. Allemaal stuk voor stuk handige apparaten, maar je moet er wel altijd voorzichtig mee omgaan. Lees voor het gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en laat de stekker nooit in het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt. Ze kunnen dan immers brand veroorzaken. Laat een televisie of een computer ook nooit op stand-by staan als je hem niet gebruikt. Zet ze gewoon helemaal uit. Als je een elektrisch apparaat moet opladen, doe dit dan altijd overdag en niet terwijl je ligt te slapen. Stop geen andere dingen in de magnetron behalve eten en drinken.

Kook veilig

Let op dat het eten niet droog kookt. Als het lang kookt, kook je uiteindelijk al het vocht uit de pan en uit het product. Het voedsel kan dan gaan branden. Ook als het vet of de boter in de pan te heet is kan het spontaan ontbranden. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed oplet tijdens het koken, want je zit niet te wachten op een vlam in de pan.

Nooit over nagedacht

Soms doe je dingen waarbij je er nooit over nagedacht hebt dat dit brand kan veroorzaken. Bijvoorbeeld de kabelhaspel niet helemaal afrollen. Als je maar een klein stukje van de kabel nodig hebt, ben je geneigd om ook maar een klein stukje af te rollen. De kabel die nog opgerold zit wordt dan erg heet door de stroom die er doorheen gaat, en kan eventueel in brand vliegen. Rol de haspel dus altijd helemaal af.

Versieren, doe het veilig

Tijdens feestdagen vinden mensen het vaak leuk om bepaalde ruimtes te versieren. Vergeet alleen niet dat vlaggetjes, slingers of repen stof goede geleiders zijn voor brand. Hang ze dus nooit in de buurt van apparaten die warm worden. Let op met kaarsjes, verlaat nooit de ruimte als er kaarsjes branden, en brandende kaarsjes in een kerstboom kan echt niet meer.

mh-purity-lite